Ωτοσκλήρυνση

Ωτοσκλήρυνση

Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα την ωτοσκλήρυνση θα πρέπει αρχικά να μιλήσουμε & να κατανοήσουμε καλύτερα τη δομή του αυτιού.

Το αυτί

Το αυτί αποτελείται από το εξωτερικό, μεσαίο και εσωτερικό αυτί. Ο ήχος ταξιδεύει μέσα από το εξωτερικό αυτί και φτάνει στο τύμπανο, με αποτέλεσμα αυτό να δονείται. Η δόνηση μεταδίδεται στη συνέχεια μέσω τριών μικροσκοπικών οσταρίων που βρίσκονται στο μέσο αυτί. Αυτά τα τρία οστάρια ονομάζονται σφύρα, άκμονας και αναβολέας. Η δόνηση κατόπιν εισέρχεται το εσωτερικό αυτί όπου υπάρχει μια οστέινη δομή με σχήμα σαλιγκάρι και γεμάτη με υγρό. Τα νευρικά κύτταρα μέσα στο εσωτερικό αυτί διεγείρονται για να παράγουν νευρικά σήματα. Αυτά τα σήματα των νεύρων μεταφέρονται στον εγκέφαλο, όπου ερμηνεύονται ως ήχος.

Τι είναι η ωτοσκλήρυνση;

Ωτοσκλήρυνση είναι μια ασθένεια του οστού που περιβάλλει το μέσο (ή και το έσω) αυτί. Μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής όταν ανώμαλη μορφή οστού περιβάλλει τον αναβολέα, και μειώσει  τον ήχο που φτάνει στο εσωτερικό αυτί. Αυτό ονομάζεται βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Λιγότερο συχνά, η ωτοσκλήρυνση μπορεί να παρεμβαίνει στο  εσωτερικό  αυτί και να επηρεάσει την παραγωγή του νευρικού σήματος. Αυτό ονομάζεται νευροαισθητήρια απώλεια ακοής.

Αιτίες της ωτοσκλήρυνσης

Η αιτία της ωτοσκλήρυνση δεν είναι πλήρως κατανοητή, αν και τείνει να παρατηρείται στην ίδια οικογένεια και μπορεί να είναι κληρονομική. Οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό της ωτοσκλήρυνσης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν την διαταραχή. Η ωτοσκλήρυνση επηρεάζει τα αυτιά μόνο και όχι άλλα μέρη του σώματος. Και τα δύο αυτιά συνήθως εμπλέκονται σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα, μόνο ένα αυτί επηρεάζεται. Συνήθως αρχίζει στην εφηβεία ή λίγο μετά. Κάποιες έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της ωτοσκλήρυνσης και τις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. 

Συμπτώματα και διάγνωση της ωτοσκλήρυνσης

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η απώλεια ακοής που μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να γίνει αντιληπτή. Ο βαθμός της απώλειας ακοής μπορεί να κυμαίνεται από ελαφρά έως σοβαρή. Μπορεί να είναι αγωγιμότητας ή και μεικτή.

 • Εκτός από την απώλεια ακοής, μερικοί άνθρωποι με ωτοσκλήρυνση μπορεί να εμφανίσουν εμβοές ή θόρυβο στο αυτί. Η ένταση των εμβοών δεν σχετίζεται απαραίτητα με το βαθμό ή το είδος της απώλειας της ακοής.
 • Η παρακουσία του Willis είναι επίσης κοινή. Εάν έχετε αυτό, ακούτε καλύτερα όταν υπάρχει πολύς θόρυβος στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε σε κάποιον σε ένα μπαρ ή καφετέρια που είναι γεμάτη. Πολύ σπάνια, η ωτοσκλήρυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη.

Η εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο είναι απαραίτητη για να αποκλείσει άλλες ασθένειες ή προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα. Το ποσό της απώλειας ακοής και αν είναι αγώγιμο ή νευροαισθητήριο μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με προσεκτικό τεστ ακοής.

Θεραπεία Ωτοσκλήρυνσης

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για ωτοσκλήρυνση. Το άτομο με ωτοσκλήρυνση έχει πολλές επιλογές:

 • Να μην κάνει τίποτα
 • Να εφοδιαστεί με ακουστικά βαρηκοΐας
 • Να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (αναβολοτομή ή αναβολεκτομή)

Καμία θεραπεία δεν είναι απαραίτητη, εάν η εξασθένηση ακοής είναι ήπια.

 • Τα ακουστικά βαρηκοΐας ενισχύουν τους ήχους έτσι ώστε ο χρήστης μπορεί να ακούσει καλύτερα. Το πλεονέκτημα των ακουστικών βαρηκοΐας είναι ότι δεν φέρουν κίνδυνο για τον ασθενή. Ένας ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να συζητήσει μαζί σας τα διάφορα είδη των ακουστικών βαρηκοΐας και να κάνει μια σύσταση με βάση τις ειδικές ανάγκες ενός ατόμου.
 • Τέλος, υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι το φθοριούχο  νάτριο μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνει την εξέλιξη της ωτοσκλήρυνσης σε ορισμένες περιπτώσεις. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ακοής και επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της ζάλης. Ωστόσο, αυτή η αγωγή δεν χρησιμοποιείται ευρέως.

Εγχείρηση για τη θεραπεία ωτοσκλήρυνσης

Η συνήθης επέμβαση που πραγματοποιείται όταν ένα άτομο πάσχει από ωτοσκλήρυνση είναι η  αναβολοτομή 

Αν το ένα αυτί μόνο έχει επηρεαστεί, η επέμβαση μπορεί να βοηθήσει να εντοπίσετε την κατεύθυνση του ήχου και να ακούτε καλύτερα σε θορυβώδες περιβάλλον. Αν και τα δύο αυτιά επηρεάζονται, η επέμβαση γίνεται συνήθως στο χειρότερο αυτί. Ο ασθενής μπορεί να εξακολουθεί να χρειάζεται ένα ακουστικό βαρηκοΐας στο αντίθετο αυτί.

Αναβολοτομή

 • Η επέμβαση διαρκεί συνήθως περίπου μία ώρα.
 • Θα χρειαστεί αναισθησία, αν και μερικοί χειρουργοί προτιμούν να κάνουν τη λειτουργία μόνο με τοπική  αναισθησία. Μία τομή γίνεται πίσω από το αυτί ή στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου.
 • Το πάνω μέρος του αναβολέα απομακρύνεται με λεπτά εργαλεία.
 • Ένα μικρό άνοιγμα στη συνέχεια γίνεται στη βάση, ή “footplate” του αναβολέα προς το εσωτερικό αυτί. Μερικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν λέιζερ για να εκτελέσουν αυτή τη διαδικασία.
 • Μία πλαστική ή μεταλλική πρόσθεση τοποθετείται στη συνέχεια στο αυτί για τη μεταφορά ήχο από τα υπόλοιπα οστάρια στο εσωτερικό αυτί.
 • Μετά θα έχετε πωματισμό στο κανάλι του αυτιού.

 Πόσο επιτυχής είναι η επέμβαση;

Οι πιθανότητες απόκτησης ενός καλού αποτελέσματος από αυτήν την ενέργεια από έμπειρους χειρουργούς είναι πάνω από 80 τοις εκατό. Αυτό σημαίνει ότι οκτώ στους δέκα ασθενείς θα έχουν μια βελτίωση της ακοής έως και το επίπεδο στο οποίο το εσωτερικό αυτί τους είναι σε θέση να ακούσει. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον χειρουργό σας για το προσωπικό ποσοστό επιτυχίας της αναβολοτομής.

Πιθανές επιπλοκές

Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν δώσετε τη συγκατάθεσή σας σε αυτή τη θεραπεία. Αυτές οι πιθανές επιπλοκές είναι σπάνιες. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον χειρουργό σας για το ποσοστό επιπλοκών του.

 • Απώλεια της ακοής: Σε ένα μικρό αριθμό ασθενών η ακοή μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο λόγω βλάβης στο εσωτερικό αυτί. Για τους έμπειρους χειρουργούς, η επιπλοκή αυτή συμβαίνει σε μία στις 100 ασθενείς. Ως εκ τούτου, το χειρότερο  από τα δύο αυτιά συνήθως επιλέγεται για τη χειρουργική επέμβαση για πρώτη φορά.
 • Ζάλη: Η ζάλη είναι κοινή για μερικές ώρες μετά την αναβολοτομή και μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο. Κάποια αστάθεια μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών μετά την επέμβαση. Η ζάλη κατά την γρήγορη κίνηση της κεφαλής μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ζάλη είναι παρατεταμένη.
 • Διαταραχή της γεύσης: Το νεύρο της γεύσης πορεύεται κοντά στο τύμπανο και μπορεί περιστασιακά να πάθει ζημιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ανώμαλη γεύση στη μία πλευρά της γλώσσας. Αυτό είναι συνήθως προσωρινό, αλλά μπορεί να είναι μόνιμο σε έναν στους δέκα ασθενείς.
 • Αντίδραση στο  αυτί: Μερικές φορές το αυτί μπορεί να αναπτύξουν αλλεργική αντίδραση στους επιδέσμους στο κανάλι του αυτιού. Αν συμβεί αυτό, το πτερύγιο (εξωτερικό αυτί) μπορεί να γίνει πρησμένο και κόκκινο. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το χειρουργό σας, ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε τον πωματισμό από το αυτί σας. Η αλλεργική αντίδραση θα πρέπει να ηρεμήσει μετά από μερικές ημέρες.
 • Εμβοές: Μερικές φορές ο ασθενής μπορεί να παρατηρήσει θόρυβο στο αυτί, ιδίως εάν η απώλεια ακοής χειροτερεύσει.

Μετά την εγχείρηση

 • Συνήθως ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την ημέρα μετά την επέμβαση ή μερικές φορές την ίδια μέρα. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν μία έως δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.
 • Το αυτί μπορεί να πονάει λίγο, αλλά αυτό μπορεί να ελεγχθεί με παυσίπονα. Μια μικρή ζάλη είναι φυσιολογική μετά την επέμβαση. Μπορεί να υπάρχει ένα μικρό ποσό ροής υγρού από το κανάλι του αυτιού. Αυτό συνήθως προέρχεται από τους επιδέσμους. Ο πωματισμός εντός του ακουστικού πόρου θα αφαιρεθεί μετά από μια ή δύο εβδομάδες.
 • Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε άδεια δύο έως τρεις εβδομάδες από την εργασία.
 • Θα πρέπει να κρατήσετε το αυτί ξηρό για τις πρώτες λίγες εβδομάδες. Καλύψτε το αυτί με ένα κομμάτι βαμβάκι επικαλυμμένο με βαζελίνη, όταν κάνετε ένα ντους ή στο πλύσιμο των μαλλιών σας. Αποφύγετε την πίεση για τις πρώτες εβδομάδες και τις δύσκολες εργασίες. Μόνο φυσήξτε τη μύτη απαλά. Αποφύγετε τα αεροπορικά ταξίδια μέχρι να επιτραπεί από τον χειρουργό σας.
 • Η ακοή δεν μπορεί να επιστρέψει στο φυσιολογικό για έως και τρεις μήνες. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το χειρουργό, αν υπάρχει μια ξαφνική εμφάνιση  κώφωσης, ζάλης  ή έντονο πόνο μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο. Σας συμβουλεύουμε να αποφεύγετε τις καταδύσεις ή τα αεροπλάνα, εάν είναι δυνατόν.

Το κέντρο μας ειδικεύεται στην ανίχνευση και αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης.