Νόσος meniere

Τι είναι η νόσος Meniere;

Ο όρος νόσος του Meniere περιγράφει μια σειρά από συμπτώματα, όπως:

 • Eπεισοδιακό ίλιγγο (μια αίσθηση περιστροφής)
 • Aπώλεια ακοής
 • Eμβοές (βούισμα ή κουδούνισμα στο αυτί)
 • Mια αίσθηση πληρότητας στο προσβεβλημένο αυτί
 • Η απώλεια ακοής είναι συχνά διαλείπουσα, που συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του ιλίγγου.
 • Ο δυνατός ήχος μπορεί να φαίνεται παραμορφωμένος και να προκαλέσει δυσφορία.
 • Συνήθως, η απώλεια ακοής αφορά κυρίως τις χαμηλότερες συχνότητες, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυτό τις επηρεάζει συχνά τους όλες.
 • Μετά από μήνες ή χρόνια ασθένειας, η απώλεια ακοής συχνά γίνεται μόνιμη.
 • Εμβοές και πληρότητα του αυτιού μπορεί να έχουμε κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν από τις επιθέσεις, ή να είναι συνεχής.
 • Τα επεισόδια τυπικά διαρκούν από 20 λεπτά έως 4 ώρες.
 • Τα άτομα με νόσο του Meniere έχουν ευαίσθητο εσωτερικό αυτί και είναι πιο ευαίσθητα σε παράγοντες, όπως η κόπωση και το στρες, που μπορεί να επηρεάσουν τη συχνότητα των επιθέσεων.

 Νόσος του Meniere & ζάλη

Η νόσος του Meniere ονομάζεται επίσης ιδιοπαθής ενδολεμφικός ύδρωπας και είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες της ζάλης με  καταγωγή στο εσωτερικό αυτί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μόνο το ένα αυτί εμπλέκεται, αλλά και τα δύο αυτιά μπορεί να επηρεαστούν σε περίπου 15 τοις εκατό των ασθενών. Η νόσος του Meniere συνήθως αρχίζει μεταξύ των ηλικιών 20 και 50 ετών. Οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται σε ίσο αριθμό. Επειδή η νόσος του Meniere επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά, ο γιατρός σας θα σας προτείνει στρατηγικές για να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σας και θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τη θεραπευτική αγωγή που είναι καλύτερη για σας.

 Ποιες είναι οι αιτίες;

 • Αν και η αιτία είναι άγνωστη, η νόσος του Meniere πιθανώς προκύπτει από μια ανωμαλία στον όγκο του υγρού στο εσωτερικό αυτί. Πάρα πολύ υγρό μπορεί να συσσωρεύεται, είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής ή ανεπαρκούς απορρόφησης.
 • Σε μερικά άτομα, ιδιαίτερα εκείνα με τη συμμετοχή και των δύο αυτιών, αλλεργίες ή αυτοάνοσες διαταραχές μπορεί να παίζουν ένα ρόλο στην πρόκληση της νόσου του Meniere.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, άλλες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου του Meniere.

Νόσος Meniere:  διάγνωση & Εξετάσεις

Ο γιατρός σας θα λάβει ιστορικό  από τη συχνότητα, τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τον χαρακτήρα των επιθέσεων σας, τη διάρκεια της απώλειας ακοής ή αν αυτή έχει αλλάξει, και αν είχατε εμβοές ή πληρότητα σε ένα ή και τα δύο αυτιά. Όταν αυτό ολοκληρωθεί, με διαγνωστικές εξετάσεις θα ελέγξει την ακοή και την ισορροπία σας. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν:

 Για την ακοή

Η ακοομετρική εξέταση (τεστ ακοής) συνήθως δείχνει μια βαρηκοΐα στην πληγείσα πλευρά. Η διάκριση της ομιλίας συχνά μειώνεται στο προσβεβλημένο αυτί.

 Για την ισορροπία

 • Μια εξέταση ENG (electronystagmogram) μπορεί να γίνει για να αξιολογηθεί η λειτουργία ισορροπίας. Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, οι κινήσεις των ματιών καταγράφονται καθώς ζεστό και κρύο νερό ή αέρας απαλά εισάγονται σε κάθε κανάλι του αυτιού. Δεδομένου ότι τα μάτια και τα αυτιά εργάζονται σε συντονισμό μέσω του νευρικού συστήματος, η μέτρηση των οφθαλμικών κινήσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δοκιμή του συστήματος ισορροπίας. Σε περίπου 50 τοις εκατό των ασθενών, η λειτουργία ισορροπίας μειώνεται στο προσβεβλημένο αυτί.
 • Περιστροφική δοκιμασία ή ισορροπία δοκιμών πλατφόρμας, μπορεί επίσης να διεξαχθεί για να αξιολογηθεί το σύστημα ισορροπίας.

Άλλες εξετάσεις

 • Η Ηλεκτροκοχλιογραφία (ECoG) ενδέχεται να υποδηλώνει αυξημένη εσωτερική πίεση του υγρού στο αυτί, σε ορισμένες περιπτώσεις της νόσου του Meniere.
 • Μπορεί να χρειάζεται η δοκιμασία προκλητών δυναμικών του εγκεφαλικού στελέχους (ABR), ένα ηλεκτρονικό τεστ του νεύρου της ακοής, η αξονική τομογραφία (CT) ή η μαγνητική τομογραφία (MRI) για να αποκλείσει έναν όγκο που υπάρχει στο νεύρο ακοής και ισορροπίας. Τέτοιοι όγκοι είναι σπάνιοι, αλλά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με της νόσου του Meniere.

Πως  αντιμετωπίζεται η νόσος Meniere;

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Meniere, οι επιθέσεις του ιλίγγου μπορεί να ελεγχθούν σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις. Η θεραπεία της νόσου Meniere, ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι και ένα διουρητικό
 • Φάρμακα
 • Ένεση ενδοτυμπανική, είτε με γενταμυκίνη ή δεξαμεθαζόνη.
 • Μια γεννήτρια παλμών πίεσης αέρα
 • Χειρουργική αντιμετώπιση

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τη θεραπευτική αγωγή που είναι καλύτερη για εσάς, καθώς η καθεμιά έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε πολλούς ανθρώπους, ο προσεκτικός έλεγχος του άλατος στη διατροφή και την χρήση διουρητικών μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματα ικανοποιητικά.

Νόσος Meniere: Συντηρητική αντιμετώπιση

Η συντηρητική αντιμετώπιση μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά στις άλλες μεθόδους αντιμετώπισης εκπαιδεύοντας και εξοικειώνοντας το σύστημα ισορροπίας.

Στόχοι:

 • Ελάττωση του όγκου της ενδολέμφου
 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του έσω ωτός
 • Μεταβολή της ανοσοβιολογικής δραστη-ριότητας του έσω ωτός

Συστήνονται:

 • Φάρμακα
 • Φυσικοθεραπεία

Νόσος Meniere: Επεμβατική αντιμετώπιση

Ενέσεις μέσου ωτός: Φάρμακα εγχέονται στο μέσο ους, και στη συνέχεια απορροφώνται μέσα στο εσωτερικό αυτί, και μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα ίλιγγου.

Οι ενδοτυμπανικές ενέσεις περιλαμβάνουν έγχυση φαρμάκου μέσα από το τύμπανο μέσα στο χώρο του μέσου ωτός, όπου υπάρχουν τα οστά. Αυτή η θεραπεία γίνεται στο γραφείο του ωτορινολαρυγγολόγου. Το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί άπαξ ή αρκετές φορές. Τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν γενταμικίνη ή κορτικοστεροειδή. Η γενταμικίνη ανακουφίζει τη ζάλη, αλλά φέρει επίσης τη δυνατότητα αυξημένης απώλειας ακοής στο προσβεβλημένο αυτί που μπορεί να συμβεί σε μερικά άτομα. Τα κορτικοστεροειδή δεν προκαλούν επιδείνωση της απώλειας της ακοής, αλλά είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην ανακούφιση των μεγάλων ιλίγγων.

 Νόσος Meniere: Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη μόνο σε μια μικρή μειοψηφία των ασθενών με νόσο του Meniere. Αν οι κρίσεις ιλίγγου δεν ελέγχονται με συντηρητικά μέτρα και καθηλώνουν τον ασθενή, μία από τις ακόλουθες χειρουργικές επεμβάσεις συνιστάται:

 1. Η διαδικασία αποσυμπίεσης ενδολεμφικού σάκου ανακουφίζει από τις επιθέσεις του ιλίγγου στο ήμισυ έως τα δύο τρίτα των περιπτώσεων και η αίσθηση της πληρότητας του αυτιού βελτιώνεται συχνά. Ο έλεγχος είναι συχνά προσωρινός. Η χειρουργική του  ενδολεμφικού σάκου δεν βελτιώνει την ακοή, αλλά έχει μόνο ένα μικρό κίνδυνο επιδείνωσης αυτής. Ο χρόνος αποκατάστασης μετά από αυτή τη διαδικασία είναι σύντομος σε σχέση με τις άλλες επεμβάσεις.
 2. Η επιλεκτική αιθουσαία νευρεκτομή είναι μια διαδικασία κατά την οποία το νεύρο ισορροπίας κόβεται καθώς αφήνει το εσωτερικό αυτί και πηγαίνει στον εγκέφαλο. Ενώ οι κρίσεις ιλίγγου μόνιμα θεραπεύονται σε ένα υψηλό ποσοστό περιπτώσεων, οι ασθενείς μπορούν να συνεχίσουν να βιώνουν ανισορροπία. Παρόμοια με την επέμβαση ενδολεμφικού σάκου, η ακουστική λειτουργία συνήθως διατηρείται.
 3. Η λαβυρινθεκτομή και εκτομή τμήματος του νεύρου είναι οι επεμβάσεις στις οποίες η ισορροπία και ο μηχανισμός ακοής στο εσωτερικό αυτί καταστρέφονται από τη μία πλευρά. Αυτό θεωρείται χρήσιμο όταν ο ασθενής με νόσο του Meniere έχει κακή ακοή στην πληγείσα πλευρά. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε  τα υψηλότερα ποσοστά για τον έλεγχο των κρίσεων ιλίγγου.
 4. Ένας παλμός πίεσης αέρα αποτελεί μια άλλη επιλογή. Αυτή η συσκευή είναι μία μηχανική αντλία που εφαρμόζεται στο κανάλι του αυτιού για πέντε λεπτά, τρεις φορές την ημέρα. Ένας σωλήνας εξαερισμού πρέπει να εισαχθεί πρώτα μέσα από το τύμπανο για να επιτραπεί η πίεση που παράγεται από τη γεννήτρια παλμών πίεσης αέρα να μεταδοθεί κατά μήκος της μεμβράνης της στρογγυλής θυρίδας και αλλάζει την πίεση στο εσωτερικό αυτί. Το ποσοστό επιτυχίας αυτής της συσκευής δεν είναι σταθερό.

Συχνές Ερωτήσεις για τη νόσο Meniere

Τι πρέπει να κάνω κατά τη διάρκεια επεισοδίου της νόσου Meniere;

Ξαπλώστε και ακόμα να επικεντρωθεί σε ένα αντικείμενο ακίνητος. Συχνά οι άνθρωποι πέφτουν για ύπνο, ενώ ξαπλώνουν και αισθάνονται καλύτερα όταν ξυπνήσουν.

 Πως μπορώ να μειώσω τη συχνότητα των επεισοδίων Meniere;

Αποφύγετε το στρες και το υπερβολικό αλάτι, την καφεΐνη, το κάπνισμα και το αλκοόλ. Σωστός ύπνος και να τρώτε σωστά. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι, αλλά αποφύγετε την υπερβολική κόπωση. Συμβουλευτείτε τον ωτορινολαρυγγολόγο σας για άλλες επιλογές θεραπείας.

Το κέντρο μας ειδικεύεται στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου Meniere