Θεραπεία για Ίλιγγο και Ζάλη

Ίλιγγος-Ζάλη

Τα συμπτώματα ζάλης μπορεί να είναι πολλά και τα αίτια ακόμη περισσότερα. Όπως εξηγήσαμε και στο εκτεταμένο άρθρο του site μας σχετικά με τις αιτίες και τα συμπτώματα της ζάλης και του ιλίγγου ο γιατρός σας μπορεί να περιορίσει τα πιθανά αίτια της ζάλης, μετά τον καθορισμό του τύπου της ζάλης που αντιμετωπίζετε, επανεξετάζοντας:

 • Το ιατρικό ιστορικό σας
 • Την τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή
 • Τη διεξαγωγή μιας φυσικής εξέτασης
 • Την παραγγελία περαιτέρω δοκιμών με βάση τα σημεία και τα συμπτώματά σας.

Ακόμη και εάν δεν υπάρχει αιτία  ή αν επιμένει η ζάλη, συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλες θεραπείες μπορεί να κάνουν τα συμπτώματά ζάλης ή ιλίγγου ηπιότερα.

Ίλιγγος- Ζάλη: Η Θεραπεία

Οι γιατροί βασίζουν τη θεραπεία της ζάλης σχετικά με την αιτία και τα συμπτώματά σας.

Ζάλη & BPPV

Θεραπεία του BPPV περιλαμβάνει μια απλή διαδικασία κατά την οποία ο γιατρό σας καθοδηγεί με ελιγμούς τη θέση του κεφαλιού σας (ωτολίθων επανατοποθέτηση). Αυτή η διαδικασία είναι συνήθως αποτελεσματική μετά από μια ή δύο αγωγές.

Ζάλη & Εσωτερικές παθήσεις αυτιού

Ασκήσεις επανεκπαίδευσης ισορροπίας (αιθουσαία αποκατάσταση) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οξείας αιθουσαίας νευρίτιδας ή λαβυρινθίτιδας. Αυτές είναι ασκήσεις που μπορείτε να μάθετε από έναν φυσιοθεραπευτή ή τον ΩΡΛ και στη συνέχεια να κάνετε στο σπίτι. Για άμεση ανακούφιση από τη ναυτία και ζάλη, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα όπως μεκλιζίνη και διαζεπάμη ή μπορεί να συστήσει διμενυδρινικό. Μια σύντομη αγωγή των κορτικοστεροειδών μπορεί να βελτιώσει την αιθουσαία λειτουργία σας.

Ζάλη & Νόσος του Meniere

Η θεραπεία της νόσου του Meniere συνεπάγεται μείωση της κατακράτησης των υγρών του σώματός σας μέσω χρήσης διουρητικών και συχνά διαιτητικές αλλαγές, όπως η δίαιτα χαμηλή σε αλάτι. Περιστασιακά, μπορεί να συστηθούν ενέσεις μέσα από το τύμπανο ή χειρουργική επέμβαση.

Ζάλη & αιθουσαία ημικρανία

Για την καταπολέμηση του ιλίγγου που σχετίζεται με αιθουσαία ημικρανία, ο γιατρός σας μπορεί να προσπαθήσουν να σας βοηθήσει να καθορίσετε πρέπει να αποφευχθούν όσα τις πυροδοτούν, με επίκεντρο τη διατροφή, το στρες, τον ύπνο και την άσκηση. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιθέσεων αιθουσαίας ημικρανίας. Μπορείτε επίσης να μάθετε συγκεκριμένες ασκήσεις για να βοηθήσετε να γίνει το σύστημα ισορροπίας σας λιγότερο ευαίσθητο στην κίνηση (αιθουσαία αποκατάσταση).

Ζάλη & Άγχος

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία, είτε μόνα τους, είτε σε συνδυασμό, για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας και τις ζαλάδες.

Συμβουλές για ασθενείς με ζάλη

 • Εάν έχετε την τάση να αισθάνεστε ζαλάδα όταν σηκώνεστε, δοκιμάστε να κάνετε αλλαγές στη στάση του σώματος. Πίνετε άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη ζαλάδα.
 • Επιπλέον, εάν είχατε επεισόδια ζάλης κατά την οδήγηση, να φροντίσετε για εναλλακτική μεταφορά, ενώ είστε σε αναμονή για να δείτε το γιατρό σας. Ρωτήστε τους φίλους, την οικογένεια ή τους συναδέλφους σας να σας βοηθήσουν να πάτε από και προς την εργασία και σε άλλες δραστηριότητες, ή σκεφτείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Αν η ζαλάδα σας κάνει να νιώθετε σαν να μπορεί να πέσετε, να λάβετε μέτρα για τη μείωση του κινδύνου σας. Κρατήστε το σπίτι σας καλά φωτισμένο και απαλλαγμένο από κινδύνους που μπορεί να σας ρίξουν κάτω. Αποφύγετε τα πολλά ηλεκτρικά καλώδια. Τοποθετήστε τα έπιπλα όπου είναι απίθανο να χτυπήσετε, και να χρησιμοποιείτε αντιολισθητικά χαλιά στην μπανιέρα και στα δάπεδα των ντους.
 • Για να εντοπιστεί τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, μπορεί να σας ζητηθεί να ανατρέψετε το κεφάλι σας προς τα πίσω ή να ξαπλώσετε σε μια συγκεκριμένη πλευρά στην αίθουσα εξετάσεων, έτσι ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να σας παρατηρήσει.

Εάν αισθανθείτε ζάλη, σκεφτείτε αυτές τις συμβουλές:

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ζάλη μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πτώση και σοβαρό τραυματισμό.

 • Αποφύγετε τη μετακίνηση ξαφνικά
 • Προσπαθήστε να σηκώνεστε αργά
 • Καθίστε ή ξαπλώστε αμέσως όταν αισθάνεστε ζάλη
 • Αποφύγετε την οδήγηση αυτοκινήτου ή το χειρισμό βαρέων μηχανημάτων, εάν αισθάνεστε συχνά ζάλη
 • Οχυρώστε το σπίτι σας με την αφαίρεση κινδύνων, όπως ηλεκτρικά καλώδια και έπιπλα. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικά χαλιά στο μπάνιο και το ντους σας ορόφους
 • Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό στις σκάλες και όπου μπορείτε να περπατήσετε, αν βγείτε από το κρεβάτι τη νύχτα
 • Περπατήστε με μπαστούνι, εάν είναι απαραίτητο
 • Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και καπνού. Η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σας

Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να τονίσουμε πως όλες οι καταστάσεις που προαναφέρθηκαν χρήζουν αντιμετώπισης από εξειδικευμένο ΩΡΛ και δεν θα πρέπει να αμελούνται γιατί μπορεί να υποκρύπτουν παθήσεις απειλητικές για τη ζωή. Η θεραπεία τους μπορεί να είναι απλή και άμεση αλλά μπορεί να χρειάζεται και πολύ χρόνο και προσπάθεια και γι’ αυτό ο ασθενής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος.