Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα

Ποια είναι τα αίτια της Βαρηκοΐας;

Η Ηλικία και οι δυνατοί θόρυβοι είναι οι πιο κοινές αιτίες της απώλειας της ακοής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και πολλές ακόμη. Η απώλεια της ακοής που προκαλείται από την ηλικία και την έκθεση σε δυνατούς θορύβους είναι και οι δύο τύποι νευροαισθητήριας απώλεια ακοής.

Τί είναι η Νευροαισθητήρια απώλεια ακοής

Νευροαισθητήρια απώλεια ακοής εμφανίζεται αν τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό του κοχλία υποστεί ζημιά, ή ως αποτέλεσμα της βλάβης στο ακουστικό νεύρο (το νεύρο που μεταδίδει τον ήχο στον εγκέφαλο). Σε ορισμένες περιπτώσεις, και τα δύο μπορεί να καταστραφούν.

 • Ηλικία & Βαρηκοΐα

Η ηλικία είναι η μεγαλύτερη αιτία απώλειας της ακοής. Η βαρηκοΐα που αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα του γήρατος είναι συχνά γνωστή ως σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια ακοής ή πρεσβυακουσία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν ένα μικρό ποσό της ακοής τους όταν είναι από 30 έως 40 ετών. Αυτή η απώλεια ακοής αυξάνει καθώς γερνάτε. Μέχρι την ηλικία των 80 οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν σημαντικά προβλήματα ακοής.

Η σχετιζόμενη με την ηλικία απώλεια ακοής συμβαίνει όταν τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό του κοχλία (το σπειροειδές τμήμα του σωλήνα του εσωτερικού αυτιού) σταδιακά καταστρέφονται ή πεθαίνουν. Αυτό το είδος της απώλειας ακοής είναι γνωστό ως νευροαισθητήρια απώλεια ακοής (βλέπε παρακάτω).

Καθώς η ακοή σας αρχίζει να επιδεινώνεται, οι ήχοι υψηλής συχνότητας, όπως οι γυναικείες ή παιδικές φωνές, μπορεί να είναι δύσκολο να ακουστούν. Μπορεί επίσης να είναι πιο δύσκολο να ακούσετε τα σύμφωνα. Αυτό μπορεί να κάνει την κατανόηση της ομιλίας σε περιβάλλον με θόρυβο πολύ δύσκολη.

 • Δυνατός θόρυβος & Βαρηκοΐα

Μια άλλη κοινή αιτία απώλειας ακοής είναι η βλάβη στο αυτί λόγω επαναλαμβανόμενης έκθεσης σε δυνατούς θορύβους με την πάροδο του χρόνου, είτε και λόγω μιας εφάπαξ έκθεσης σε ένα πολύ δυνατό κρότο. Αυτό συμβαίνει όταν τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό του κοχλία καταστρέφονται (γνωστό ως νευροαισθητήρια απώλεια ακοής).

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης απώλειας της ακοής που προκαλείται από το θόρυβο:

 • οι άνθρωποι που εργάζονται με θορυβώδη εξοπλισμό, όπως κομπρεσέρ ή σφυριά
 • οι άνθρωποι που εργάζονται σε περιβάλλον όπου υπάρχει δυνατή μουσική, όπως το προσωπικό σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης
 • οι άνθρωποι που ακούνε τακτικά μουσική σε υψηλή ένταση από τα ακουστικά

Ακουστικό τραύμα

Η απώλεια της ακοής μπορεί επίσης να εμφανιστεί ξαφνικά όταν οφείλεται σε ένα εξαιρετικά δυνατό θόρυβο, όπως μια έκρηξη. Αυτό είναι γνωστό ως ακουστικό τραύμα.

Σωστό είναι να υπάρχει πρόληψη για μείωση του κινδύνου βαρηκοΐας από θόρυβο.

Άλλοι τύποι Νευροαισθητήριας απώλεια ακοής

Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής μπορεί επίσης να προκληθεί από:

 • Αιφνίδια βαρηκοΐα – μια γρήγορη (το πολύ σε 3 ημέρες) εγκατάσταση νευροαισθητήριας βαρηκοΐας στο ένα συνήθως αυτί (σπανίως και στα δύο) με πολλές πιθανές αιτίες που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης φαρμακευτικής
 • Γενετική απώλεια ακοής – μερικοί άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν κωφοί ή να γίνουν με την πάροδο του χρόνου και οφείλεται σε μια γενετική ανωμαλία, αν και δεν υπάρχει πάντα ένα οικογενειακό ιστορικό
 • Ιογενείς λοιμώξεις του έσω ωτός, όπως παρωτίτιδα ή ιλαρά
 • Ιογενείς λοιμώξεις του ακουστικού νεύρου, όπως παρωτίτιδα ή ερυθρά
 • Η νόσος του Meniere – όταν ένα άτομο πάσχει από ιλίγγους, απώλεια ακοής που μπορεί να έρχεται και να φεύγει, εμβοές και ένα αίσθημα απόφραξης του αυτιού
 • Ακουστικό νευρίνωμα – μη καρκινική (καλοήθης) ανάπτυξη όγκου πάνω ή κοντά στο ακουστικό νεύρο
 • Μηνιγγίτιδα – μία λοίμωξη των προστατευτικών μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό
 • Εγκεφαλίτιδα – φλεγμονή του εγκεφάλου
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας – μια νευρολογική πάθηση που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα (τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό)
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο – όταν η παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο είναι αποκομμένη ή έχει διακοπεί
 • Ορισμένα φάρμακα, όπως κάποια φάρμακα χημειοθεραπείας και ορισμένα αντιβιοτικά μπορούν επίσης να βλάψουν τον κοχλία και το ακουστικό νεύρο, προκαλώντας νευροαισθητήρια βαρηκοΐα.

Αντιμετώπιση νευροαισθητήριας βαρηκοΐας

Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι μόνιμη και τα βοηθήματα ακοής συχνά απαιτούνται για τη βελτίωση της ακοής σε αυτές τις περιπτώσεις. Ρωτήστε μας  για τη θεραπεία της απώλειας ακοής.

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας

Βαρηκοΐα αγωγιμότητας συμβαίνει όταν οι ήχοι δεν είναι σε θέση να περάσουν στο εσωτερικό αυτί. Αυτό συνήθως οφείλεται σε απόφραξη, όπως όταν έχει πάρα πολύ κερί το αυτί, συσσώρευση υγρού στο αυτί, σε μια λοίμωξη του αυτιού, είτε σε μια μάζα στο αυτί.

Αγώγιμη απώλεια ακοής μπορεί επίσης να προκληθεί από:

 • ένα διάτρητο τύμπανο – όπου το τύμπανο έχει σχιστεί ή έχει μια τρύπα
 • ωτοσκλήρυνση – μια ανώμαλη ανάπτυξη των οστών στο μέσο αυτί η οποία οδηγεί ένα  εσωτερικό οστό ακοής (αναβολέας) να είναι λιγότερο ευκίνητο και λιγότερο αποτελεσματικό στην μετάδοση ήχου
 • βλάβη στα οστά ακοής από τραυματισμό, ένα κατεστραμένο τύμπανο του αυτιού ή καταστάσεις όπως το χολοστεάτωμα (μια ανώμαλη συλλογή των κυττάρων του δέρματος στο εσωτερικό του αυτιού)

Αντιμετώπιση Βαρηκοΐας αγωγιμότητας

Η απώλεια ακοής είναι συνήθως προσωρινή και μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή μικρές χειρουργικές επεμβάσεις. Ρωτήστε μας για τη θεραπεία της βαρηκοΐας αγωγιμότητας.

Μεικτή βαρηκοΐα

Όταν συνυπάρχουν τα δύο είδη βαρηκοΐας που αναφέρθηκαν.